Smrkový sirup Smrkáček + recept na léčivý čaj

Možná znáte ten starý recept našich babiček a vždycky když obrazí smrčky novými výhonky, běháte po lese a sbíráte je, abyste si na sirup naložila. A nebo tu možnost nemáte a svěříte to do rukou profíkům. A přesně pro vás jsem otestovala Kitl sirup Smrkáček.

Jak jinak než v období chřipek a nachlazení, na začátku školkového roku, kdy se to mezi dětičkami bakteriemi jen hemží. Ohrožená jimi není jen moje dcera, ale vlastně i já sama, neboť i já mezi děti do školek a škol jezdím a často se tedy s různými bacily potýkám. Léčení přírodními metodami je pro mě vždy první volbou, a proto jsem také na vyzkoušení této přírodní medicíny kývla.

Smrkáček je sirup vyrobený ze smrkových výhonků a třtinového cukru, obohacený navíc o vitamín C. Jen tyto tři složky – nic víc a nic míň. Vše navíc v kvalitě BIO a šetrně zpracováno, s odkazem na tradiční metody lidového léčitelství. Zkrátka jako od babičky 🙂

Na dceři ho testuji od začátku školního roku, kdy jsme se rýmičce nevyhnuli už na startu. Jakmile se tahle nevítaná potvůrka objevila, ihned jsem Smrkáčka nasadila do boje. Dávkuje se podle věku, děti do 3 let například jednu lžičku až 3x denně. Průběh rýmy jsme díky němu velmi rychle stáhly a začátek školního roku zvládly v pohodě. Doplňuji také probiotiky a dělám velké KLEP KLEP – dcera se zatím i mezi všemi těmi novými bacily drží bezproblémově.

Jak už jsem naznačila výše, vůbec ale nemusí zůstat u vašich dětí, na dospělé působí stejně dobře. Vyzkoušeno nejen našimi babičkami, ale i mnou. Sirup můžete dávkovat jen tak na lžičku, můžete ho dát i do čaje s citrónem, a nebo ho využít v mém receptu na CIBULOVÝ ČAJ S JABLKY, který jsem už před lety objevila u Kluků v akci a od té doby jej vařím pokaždé, když chci s nachlazením bojovat přírodními zbraněmi. Narozdíl od čistě cibulového čaje, který mi dělala maminka, když jsem byla malá (a který jsem strašně nenáviděla), chutná tento díky voňavým a sladkým jablkům výborně. Když ho vylepšíte ještě smrkovým sirupem, nemá to chybu 😉

Cibulový čaj s jablky a Smrkáčkem

  • 1 litr vody
  • 1 velké jablko
  • 1 velká cibule
  • 3 snítky majoránky nebo 1 lžíce sušené
  • smrkový sirup (nebo med)

Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, stejně tak nakrájejte i jablko. Dejte do hrnce, přidejte vodu, majoránku a svařte k bodu varu. Poté odstavte a nechte alespoň 10 minut louhovat. Až čaj ztratí prvotní horkost, oslaďte ho smrkovým sirupem a podávejte.

Můžete samozřejmě zvolit i jiný poměr vody a cibule/bylinek podle toho, jak moc intenzivní čaj si přejete, stejně tak můžete nechat louhovat i mnohem déle pro silnější výtažek. Pokud rádi používáte na nachlazení i jiné bylinky a nebo si rádi louhujete v čaji šípek kvůli vitamínu C, klidně jej také přidejte.

Tenhle sirup se nejmenuje Smrkáček jen tak nadarmo. Původ názvu ve výhoncích smrku určitě nezapře, pomůže ale taky vašemu smrkání, díky čemuž bude určitě jediným Smrkáčkem ve vaší domácnosti 😉

Kitl Srkáček zakoupíte v solné jeskyni Morie v Holešově.

 

 

Zdroj: http://mamavkuchyni.cz